kello

Hintaan vaikuttavia tekijöitä-timantin paino

Jokainen timanttikorua joskus ostanut tietää ainakin jollain tasolla neljästä timantin hintaan vaikuttavasta tekijästä; painosta, puhtaudesta, väristä ja hionnasta. Kolme ensimmäistä näistä on ns. luontoäidin aikaansaamia harvinaisuustekijöitä ja hionta on ainoa ihmisen aikaansaama tekijä.
Aikoinaan kun timantin painoa arvioitiin käytettiin referenssipainoina Johanneksen leipäpuun siemeniä (Carob seeds), josta juontuu myös itse painoa kuvaava sanakin, carat weight. Näiden siementen painossa oli keskenään vain hyvin vähän vaihtelua, joten ne muodostivat hyvän standardin. Tänä päivänä 1 ct:n painoksi on kuitenkin määritelty tarkasti 0,2 grammaa. Yleisesti voidaan sanoa että mitä suurempi karaattimäärä (isompi kivi) sitä harvinaisempi kivi on luonnossa ja siten myös rahallisesti arvokkaampi.
Timantin painon yhteydessä on hyvä aina katsoa myös timantin hiontaa, sillä esim. yhden karaatin hyvin hiotun briljanttihiontaisen timantin halkaisijan tulisi olla 6,5 mm. Mikäli halkaisija on pienempi voi paino löytyä esim. turhan paksuksi jätetystä reunuksesta, jolloin ostaja saa visuaalisesti pienemmän timantin kuin olisi painon puitteissa ollut mahdollista. (Kuvassa oleva kivi ei ole timantti mutta kuva kuvaa hyvin reunukseen jätettyä painoa. Toisaalta reunus on paikka paikoin aivan liian ohut ja muutoinkin liian epätasainen).
Tietyissä painopisteissä hinnalla on tapana hypätä vähän isommin ylöspäin, tämä etenkin maagisen yhden karaatin kohdalla. Muita hintahyppäyskohtia ovat 0.25 ct, 0.50ct ja 0.75 ct. Visuaalisesti on mahdotonta sanoa onko timantti 0.98 ct vai 1.00 ct kokoinen, jolloin euroistaan tarkan kannattaa valita 0.98 ct.;n kokoinen kivi. Eroa hinnassa voi olla yli 10 % kun painossa ero on vain 0.02 ct.
Jos koru koostuu vähän isommasta keskitimantista ja pienemmistä timanteista, on hyvä olla tarkkana mistä painosta kauppias puhuu puhuessaan karaateista, puhuuko hän kivien yhteispainosta vai keskikiven painosta. Timantin/-ttien painoa ei koskaan katsota laittamalla koru vaa’alle.
Silloin kun puhutaan aivan pienistä timanteista puhutaan Melee -timanteista. Se minkä kokoiset timantit määritellään Meleeksi on maa ja osapuoli riippuvaista. Joillekin Melee -timantteja ovat alle 0.10 ct:n kokoiset kivet ja joillekin ne, jotka ovat alle 0.18 ct:n kokoiset. Riippumatta siitä mikä se tarkka painoraja on, Melee -timantit ovat yleisesti hyvin pieniä timantteja. Koostaan huolimatta ne hiotaan pääsääntöisesti samalla tavalla kuin isommatkin timantit (briljanttihiontaisessa kivessä on 57 viistettä), jolloin ne voivat loistaa ja tuikkia upeastikin. Mikäli koru koostuu pelkistä pienistä timantista, soisi timanttien kirkkauden, loiston ja tuikkeen todellakin olla huikeat sillä kivien arvo itsessään on murto-osa yhtään isompien kivien hinnasta.