kello

Kauneuden takana

Olet ehkä joskus ollut tilanteessa, jossa jonkun henkilön kantama timantti kiinnitti erityisesti huomiosi. Ympärilläsi oli tällöin luultavasti paljon muitakin timantteja  mutta vain tämä huomiosi kiinnittänyt timantti oli erinomaisesti hiottu ja se välittyi sinulle kiven ylivoimaisena loistona, tuikkeena ja tulena.

Olet varmasti kuullut timanttien hintaan vaikuttavista 4 C:stä (color, carat weight, clarity ja cut). Kunkin C:n takana on paljon merkityksellisiä asioita mutta kun pidät timanttiasi et näe useita hintaan oleellisesti vaikuttavia luonnon muovaamien harvinaisuustekijöiden pieniä eroja ollenkaan, mutta timantin loiston ja tuikkeen näet joka kerta kun katsot timanttiasi ja tästä syystä tuo neljäs C (cut, hionta) on juuri timantin kauneuden kannalta se kaikista tärkein.

Jokainen timantti on erilainen ja timantin hiominen onkin oma taiteenlajinsa. Hiojan tulee olla ammattitaitoinen mestari, jolla riittää niin mielikuvitusta, kärsivällisyyttä kuin taitoakin. Hän tietää kuinka kustakin raakatimantista saadaan loihdittua mahdollisimman suuri uskomattoman loiston omaava kivi.
Timantin hionta korreloi kahdella tapaa hinnan kanssa; toisaalta ylijäämä raaka-aine pyritään minimoimaan tai saamaan mahdollisimman fiksuun jatkokäyttöön ja toisaalta mitä paremmin timantti on hiottu sen paremman hinnan siitä saa. Juuri tästä syystä, että raakakivi on pitänyt saada hyödynnettyä mahdollisimman taloudellisesti, markkinoilla on myös timantteja joissa valo ei kierrä parhaalla mahdollisella tavalla.

Etenkin arvokkaamman korun yhteydessä, on omasta mielestäni liian vähän, jos timantin hionnasta puhuttaessa myyjän kertoo vain mihin muotoon kivi on hiottu (briljantti/pyöreä, princess/neliskulmainen jne.) kun aivan oleellista onnistuneelle hionnalle ja sitä kautta timantin kauneudelle on että timantin kulmat ja mittasuhteet ovat oikeat sekä viimeistely on huolella tehty.

Jos kauniisti tuikkiva/-t timantit on sinun juttusi, tee ostopäätös aina vasta nähtyäsi kiven/-t, jolloin olet itse voinut vakuuttua kiven/-ien eläväisestä tuikkeesta ja loistosta. Ja muistathan, että mikäli sinulle tilataan omaa kokoasi vastaava sormus, tulee sinun vakuuttua myös tämän ”uuden” sormuksen kiven/-ien hionnasta, sillä tilatussa korussa on mahdollisesti eri timantti ja jokainen timantti hiontoineen on oma yksilönsä. Erinomaisesti hiotun timantin tunnistaa siitäkin että spottivalojen sijaan se tuikkii upeasti myös kynttilän valossa.

Jos haluat saada itsellesi kauneimmin mahdollisimmin tuikkivat ja loistavat timantit, voin auttaa sinua, se on minun osaamisaluettani ja minun ”juttuni”.