kello
Yhden karaatin solitaire timanttisormus

MAAGINEN YHDEN KARAATIN SOLITAIRE

Timantti on rakkauden symboli ja jos ei nyt ihan jokaisen, niin kuitenkin usean naisen unelmana on saada mieheltään sormus, jossa on yhden karaatin timantti. Tämän kokoinen timantti on näyttävä, hyvin hiottuna puhutaan halkaisijaltaan 6,5 mm kivestä. Mitä tällainen unelma sitten kustantaa?

Kartoitin 5.4.2022 yksikivisten solitaire timanttisormusten tarjontaa ja hintoja suurimpien ja/tai  tunnetuimpien ketjumyymälöiden osalta: Kultajousi, Timanttiset, Laatukoru ja Tillander ja tässä löydökset.

Kultajousessa hinnat vaihtelivat välillä 13.599 €- 14.290 €. Kultajousen käyttämät timantit olivat väriltään W (W for Wesselton, se vanha väriluokkatermistö) ja puhtausluokaltaan SI tai SI1. Kiven hionnasta, joka on timantin kauneuden kannalta se kaikista tärkein asia, ei ollut minkäänlaista mainintaa. Kultana Kultajousen sormuksissa oli käytetty 14 K tai 18 K valkokultaa. Yllättävää, että edullisin sormus oli 18 K.

Timanttisten valikoima solitaire sormusten osalta oli suppeampi ja mallistossa olikin vain yksi, Romanssi -niminen sormus. Tämän hinta oli 14.900 €. Tämän sormuksen timantit olivat väriltään ja puhtaudeltaan täysin samat kuin Kultajousessa; W ja SI. Kultana oli 14 K valkokulta. Timantin hionnasta ei Timanttisetkaan maininneet yhtään mitään.

Laatukorun Silvan mallistosta löytyi myös vain yksi yhden karaatin solitaire malli. Tämän hinta on verkkosivujen mukaan normaalisti 18.090 €, mutta nyt heillä oli 25 % alennusmyynti, joten sormuksen saisi hintaan 13.567,50 €.  Tämän sormuksen väriluokka H (GIA asteikoin) oli vastaava kuin Kultajousen ja Timanttisten vastaavissa malleissa mutta puhtausluokka oli astetta parempi, VS. Laatukoru mainitsee timantin olevan GIA sertifioidun. Hintatarjous lienee tällöin yleispätevä, sillä kun GIA sertifioi, on VS puhtausluokka selkeästi joko VS1 tai VS2 ja myös hionnasta on tällöin saatavissa ”arvosanat”. Nyt hionnasta oli todettu vain, että kivi on briljanttihiottu eli pyöreän muotoinen ylhäältä päin katsottuna.

Tillanderin Black Label mallistosta löytyi myös 1 ct:n solitaire sormus, mutta hinta ei ollut esillä vaan päivän hintaa piti tiedustella erikseen. Päivän hintana 5.4.2022 oli 16.900 €. Tällä saisi väriluokaltaan H värisen kiven ja puhtausluokaltaan VS1:n. Poiketen kaikista edellä nimetyistä toimijoista Tillander puhui kiven hionnasta; se olisi erinomaisesti hiottu (3 x excellent) ja GIAn raportti seuraisi mukana. Kultana oli 18 K valkokulta.

Yhden karaatin solitaire sormuksen hintahaarukka ketjumyymälöissä oli siis 13.599 € – 16.900 €.

Entä sitten muilla valmistajilla?

Kultakeskus myy Gloria sormustaan hintaan 9.699 €. Timantit ovat väriltään ja puhtausluokaltaan samat kuin Kultajousessa ja Timanttisilla (H, SI) ja aivan vastaavasti kuin Kultajousi tai Timanttiset, Kultakeskuskaan ei mainitse hionnasta mitään. Kultana on 14 K valkokulta. Sama Gloria malli 18 K valkokullalla ja astetta paremmalla puhtausluokkatasolla (VS) maksaa 10.000 euroa enemmän eli 19.998 € mutta tässäkään kohtaa ei timantin hionnasta puhuta mitään. Kultakeskuksen toinen malli, Leonora maksaa 14.799 €. Ominaisuuksiltaan se on täysin vastaava kuin saman yrityksen 5199 € enemmän maksava (19.998 €) Gloria (H, VS ja 18 K valkokulta). Kultakeskuksen kolmas solitaire malli, Rosa maksaa sekin 19.998 €. Siinä on muuten samat ominaisuudet (H, VS) kuin 14.799 € maksavassa Leonorassa mutta kultana onkin yllättäen alhaisemman kultapitoisuuden omaava valkokulta, 14 K. Timanttien hionnasta ei Kultakeskus tosiaan maininnut mitään edes näiden lähes 20.000 € maksavien sormusten kohdalla. Kultakeskuksen Kohinoor timanttisormusten hintahaarukkana siis 9.699 € – 19.998 €.

Festiven edullisimman 1 ct:n solitaire sormuksen (Vanessa tai Vivian) saa hintaan 17.190 €. Tällä saa H  värisen SI1-puhtaudella olevan kiven, jossa rungon materiaalina on 14 K valkokulta. Mikäli sormuksen timantin haluaa VS1-puhtaudella maksaa sormus tällöin 22.760 €. Festiven Classic mallin lähtöhinta puolestaan on 17.490 € (H, SI1, 14 K valkokulta) ja jos tämän haluaa VS1-puhtaudella on hintana 23.060 €. Saman Classic mallin (SI1 puhtaudella) saisi Malmin korupajasta hintaan 13.117,50 € ja Kulta-ajasta hintaan 12.243 €. Timanttien hionnoista ei ollut tarkempia mainintoja, mutta kirjoitetun mukaan sormuksen mukana seuraa GIAn luokitteluraportti, joten kaikki kolme kivikohtaista hionnan ”arvosanaa” ovat silloin todennettavissa. 1 ct:n Festive timanttisormusten hintahaarukkana siis 12.243 € – 23.060 €.

Malmin korupajalla on myös omaa tuotantoa ja heidän edullisin 1 ct:n solitaire sormus, Venus, maksaa 5.635 €. Tässä sormuksessa on väriluokaltaan G värinen kivi (aavistuksen värittömämpi kuin yleisesti tarjolla oleva H luokan kivi) ja puhtausluokaltaan timantti on VVS2, mutta timantti on laboratoriossa tehty. Timantti on IGI luokittelulaitoksen luokittelema. Luonnontimanteista Malmin korupajan edullisin solitaire on Fairytale niminen sormus, jonka hinta on 9.499 € (H, SI, 18 K valkokulta) ja kallein oman tuotannon malli on Afrodite 11.900 € hieman paremmalla puhtausluokalla (H, VS2, 18 K valkokulta), jonka mukana seuraa GIAn luokitteluraportti. Raportin mukaan kiven hionta on saanut arvosanat: very good (hionta), very good (viimeistely) ja good (symmetria). Raportista huomioituna myös se, että kivi ei fluoresoi. Malmin korupajan 1 ct:n solitaire sormusten hintahaarukkana siis 5.635 € – 11.900 €.

JOHTOPÄÄTÖKSET?

1ct:n solitaire sormusten hintahaarukka on laaja 5.635€ – 23.060 €. Silloin kun huomioidaan ainoastaan  luonnontimantit on haarukka edelleenkin laaja 9.499 € – 23.060 €.

Suomessa on pääsääntöisesti tarjolla H väriluokan kiviä jotka ovat puhtaudeltaan ylimalkaisesti joko SI tai VS, vaikka SI puhtausluokka yksinään pitää sisällään kolme eri puhtausastetta (SI1, SI2 ja SI3) ja VS luokkakin kaksi eri puhtausastetta (VS1, VS2). Hinta nousee sen mukaan mitä puhtaampi kivi on kyseessä. Tillanderia lukuun ottamatta kukaan ei puhu timantin hionnasta vaikka se on timantin kauneuden kannalta se kaikista tärkein asia. Ja Tillanderkin mainitsee asiasta ainoastaan yhtä karaattia suurempien kivien yhteydessä.

MIKÄ SITTEN ON OIKEA/KOHTUU HINTA?

Jos sillä ei ole väliä onko kyseessä luonnon timantti vai synteettinen tai minkälainen jälleenmyyntiarvo kivellä myöhemmin mahdollisesti on, on Malmin korupajan Venus solitaire sormus synteettisellä timantilla paras valinta. IGIn raportin mukaan kivi on erinomaisesti hiottu, joten kiven pitäisi tuikkia ja loistaa todella upeasti. Pieni huomio kuitenkin tässä kohtaa näistä luokitteluraporteista; GIA (Gemological Institute of America) loi luokittelukriteeristönsä vuonna 1953, luoden samalla alalle standardin, jota monet ovat sitten seuranneet ja kopioineet. Yleisesti kuitenkin tiedetään, että kaikki luokittelulaitokset eivät ole aivan yhtä tarkkoja/kriittisiä kuin GIA, jonka johdosta esim. IGI:ä on pidetty GIA:ta positiivisempana arvioinneissaan. Mutta vaikka kyseisen Venus sormuksen puhtaus- ja väriluokista pudottaisi yhdet luokat varmuuden vuoksi alaspäin, on kivi silti väritön ja hyvin puhdas ja hinnaltaan mainio, mutta kyseessä on siis synteettinen timantti. Synteettisillä timanteilla ei tällä hetkellä ole mainittavaa kysyntää jälleenmyyntimarkkinoilla.

10.000 € tai enemmän on suuri summa laittaa koruun. Jokainen varmasti olettaa tällä rahalla saavansa mahdollisimman kauniin ja kestävän korun, mutta mikäli mukana ei seuraa puolueettoman toimijan tekemään raporttia timantista et voi lopulta olla varma mitä saat. Tämän takia, suosittelen ostamaan sellaisen solitaire sormuksen, jota seuraa luotettavan luokittelulaitoksen raportti (oma suositukseni on GIA). Tällöin tiedät mm. kuinka hyvin tai huonosti kivi on hiottu, fluoresoiko se, missä, kuinka paljon ja minkä laatuisia sulkeumia (epäpuhtaustekijä) kivessä on. Yksi epäpuhtaustekijöistä on lohkeama, joka voi muodostua  uhkaksi kiven kestävyydelle.

Koska myös itse välitän timantteja, katsoin minkälaiseen hintaan voisin tarjota vastaavanlaisilla spekseillä olevia 1 ct:n solitaire sormuksia. Jo lähtökohtaisesti eroan kuitenkin suurimmasta osasta toimijoita siinä, että kauttani saa vain luokiteltuja (GIA) timantteja ja vain parhaalla mahdollisella tavalla loistavia (= hiottuja). Nämä siksi, että olen itse allerginen kaikenlaiselle vedätykselle ja jokainen nainen ansaitsee saada kauneimman mahdollisen timantin.

Jos kääntyisit puoleeni tässä solitaire asiassa, voisin tarjota sinulle sormuksen, jossa on

  1. SI1 puhtausluokan timantti (SI2 ja SI3 pitävät usein sisällään sellaisia huonoja sulkeumia, jollaisia en halua sinun saavan), joka on väriltään H, joka ei fluoresoi ja on hionnaltaan paras mahdollinen eli 3 x excellent, varmistan lisäksi vielä kiven valonkierron. Kivi olisi GIAn luokittelema ja raportti seuraisi luonnollisesti mukana. Tämä hintaan 11.900 €* (sis. alv).

Vertailuksi näillä speksein hintahaarukkana oli 9.699 € – 14.900 €, jossa a) et tiedä mikä puhtausluokka on oikeasti kyseessä (SI1, SI2 vai SI3), b) et tiedä miten hyvin tai huonosti timantti on hiottu c) et saa luotettavan luokittelulaitoksen puolueetonta raporttia kivestä.

2.  tai halutessasi VS1 puhtausluokan timantti, joka on väriltään H, ei fluoresoi ja on hionnaltaan paras mahdollinen (3 x ex) valonkierto tarkastettuna, GIA raportilla. Tämä hintaan 14.900 €* (sis. alv).

Vertailuksi näillä ominaisuuksilla hintahaarukkana oli 16.900 € – 23.060 €.

*Pikkupräntti: 5.4.2022 hinnoilla. Hinnat pitävät sisällään myös sormuksen rungon mittatilaustyönä. Huom! inflaatio ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan tulevat vaikuttamaan myös timanttien hintoihin, joten 5.4.2022 hintoja ei voi pitää ikuisesti kiveen kirjoitettuina. Kuulun maailmanlaajuiseen timanttifoorumiin, jossa pystyn etsimään ja valitsemaan satojen tuhansien timanttien joukosta hinta-laatusuhteeltaan kaikista parhaimmat yksilöt. Kyseisessä foorumissa venäläistä alkuperää olevat timantit on suljettu pois kaupankäynnistä.

MITÄ MUUTA LÖYSIN TUTKIMUSTA TEHDESSÄNI?

Oli kiva huomata, että Suomessa on tarjolla myös yli 1 ct:n kokoisia kiviä, MUTTA MUTTA…. minkälaiseen  ryöstöhintaan!!??

Festive tarjoaa 1.50 ct:n solitaire sormusta (H, SI1) hintaan 41.990 €.  Vaikka valitsisin kaikista kalleimman timanttifoorumissa tarjolla olevan kiven vastaavilla spekseillä, olisi oma hintani vastaavalle lähes 15.000 € edullisempi, eli 27.000 €.  

Festiven 2.00 ct:n solitaire sormus speksein: H, VS1 puolestaan maksaa heillä 88.950 €. Vaikka tässäkin valitsisin kaikista kalleimman tarjolla olevan timantin kaikkien vastaavilla spekseillä olevien keskuudesta, olisi hintani tällaiselle kivelle 45.950 € edullisempi, eli 43.000 €. Siis 45.950 € edullisempi!! What? Tuolla välirahalla saa listahinnoin BMW:n 320iA xDrive Business Sportin tai 320iA Business Luxuryn. …just think about that!