kello
Suklaatimanttisormus

SAMPPANJA-, SUKLAA- JA KONJAKKITIMANTIT

Oletko koskaan kuullut samppanja- suklaa tai konjakkitimanteista? Timanteissa värittömyyttä on yleensä pidetty arvostettuna ominaisuutena, mutta myös värillisyys, riittävän puhtaana ja intensiivisenä, on arvostettu ominaisuus, etenkin kun luonnon värilliset timantit ovat erittäin harvinaisia.

Väri johtuu valkoisen valon selektiivisestä absorptiosta, tällöin aine sitoo valon joitakin aallonpituuksia ja päästää läpi toiset aallonpituudet. Värittömissä timanteissa ei tapahdu minkäänlaista absorptiota, mustissa timanteissa puolestaan kaikki valo absorpoituu. Värin timantissa aiheuttaa kaksi tekijää; joko atomien rakenteelliset poikkeamat tai rakenteessa olevat kemialliset aineet. Esim. typen läsnäolo saa aikaan keltaista väriä, boorin läsnäolo puolestaan sinistä. Nk. ”graining”, joka on poikkeama kiderakenteessa saa aikaa värin monissa vaaleanpunaisissa ja ruskeissa timanteissa.

Samppanjatimantit ovat ruskeita timantteja, joissa on sekundäärisenä sävynä keltainen, jonka johdosta timanttien väri muistuttaa nimensä mukaisesti samppanjan väriä. Keltaisen värin intensiteetti voi vaihdella heikosta voimakkaaseen. Konjakkitimanteissa puolestaan ruskeaan väriin yhdistyy oranssi väri. Suklaatimanteissa sen sijaan ruskea väri on syvä ilman sekundäärisiä sävyjä.

Suklaatimantit- / Chocolate Diamonds -nimen on brändännyt itselleen yhdysvaltalainen kuuluisa jalokivikorukauppias Le Vian. Le Vianin juuret yltävät aina vuoteen 1746 asti, jolloin Intian valloittanut Persian hallitsija Nadir Shah valitsi nimenomaisesti Le Vianin perheen vartioimaan kuninkaallisia jalokiviä, joiden joukossa oli mm. legendaarinen Koh-I-Noor timantti. Tänä päivänä Le Vian on edelleen perheyritys, joka tekee näyttäviä jalokivikoruja, joita monet julkisuuden henkilöt pitävät mm. poseeratessaan punaisella matolla. Le Vianin suklaatimantteja on nähty esimerkiksi Jennifer Lopezin, Rihannan ja Madonnan päällä. Aivan viimeisimpänä uutuutenaan Le Vian on tuomassa markkinoille sympaattisen Bee Positive -malliston, jonka avulla he haluavat välittää positiivisuutta ja optimismia ihmisille tähän maailman aikaan. Myös näissä koruissa on käytetty suklaatimantteja.

Tullakseen kutsutuksi suklaatimantiksi Le Vianilla on tarkat kriteerit, jotka vain n. 4% ruskeista timanteista täyttää. Timantin värin tulee ensinnäkin olla täyteläisen ruskea ja itse ruskean olla enemmän maitosuklaan kuin tummansuklaan värinen. Kiven puhtausasteen tulee minimissään olla SI tai parempi. Timantin tulee olla 100 % :sesti luonnon timantti ja vastuullisesti louhittu, mikä tarkoittaa sitä, että timantit tulevat laillisilta toimijoilta jotka noudattavat kansainvälisiä lakeja eikä louhituilla timanteilla rahoiteta sisällissotia. Lisäksi Le Vian, Responsible Jewellery Council jäsenyytensä johdosta, auditoi ja verifioi jatkuvasti toimittajiensa koko tuotantoprosessin ja tuotantoketjun huomioiden siinä myös ihmisoikeudet, työoikeudet, ympäristövaikutukset, tuotantotavat sekä tuotteeseen liittyvät tiedonannot. Le Vianin ”suklaista” voi siis nauttia hyvällä omallatunnolla ja kaloreitakin on nolla. 🙂

Yli 80 % suklaatimanteista tuli Australiasta Argylen kaivokselta, joka on tullut tunnetuksi myös erittäin harvinaisista vaaleanpunaisista timanteista. Argylen kaivoksen sulkeuduttua vuonna 2020, arvioidaan etenkin isompi kokoisten suklaatimanttien hintojen nousevan tulevaisuudessa. Suklaatimanttiostoksille ja Le Vianin muihin huikeisiin timanttikoruihin pääset täältä: www.levian.com